Zasady przekazywania artykułów spożywczych
3 lipca 2019
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
-
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych:
-
Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw artykułów spożywczych obejmuje: buraczki wiórki, cukier biały, fasola biała, filet z makreli w oleju, groszek z marchewką, gołąbki w sosie pomidorowym, herbatniki maślane, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, mleko UHT, olej rzepakowy, pasztet wieprzowy, powidła śliwkowe, ryż biały, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona.
-
-
Paczki będą wydawane osobom potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji.
-
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
-
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
-
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.